Fingeraftrykket - det kriminelle som udtryk

Research output: Contribution to book/anthology/report/conference proceedingBook chapterResearchpeer-review

67 Downloads (Pure)

Abstract

Krimien er et centralt omdrejningspunkt, når blikket falder på det bredere tema om det kriminelle. Krimien beskæftiger sig per definition med det kriminelle, men det er ikke nødvendigvis tilfældet, at det kriminelle – når det bliver fortalt – bliver til en krimi. En vis fascination af det sidste, det gode og det genremæssigt pålidelige kan givetvis være med til at forklare, hvorfor krimien lever sit eget gode liv: Krimiens udgangspunkt er unægteligt – for det offer, døden rammer – ofte det eskatologisk sidste, selvom krimien også gerne bevæger sig ud i tilstødende juridiske transgressioner. Krimiens søgen efter genoprettelse af den orden, der blev spoleret af forbrydelsen, er samtidig også en indlevende undersøgelse af det godes ekvilibrium. Det forklarer imidlertid ikke tiltrækningen af det kriminelle. Andre genrer og kommunikationsformer – filosofi, religion eller generelt litteratur – beskæftiger sig nemlig også med disse brede temaer, men selve fascinationskraften af det kriminelle er ikke beskrevet i sin smalle specificitet og rummelige mangfoldighed.

Original languageDanish
Title of host publicationFingeraftryk : Studier i krimi og det kriminelle
EditorsChristensen Jørgen Riber, Hansen Kim Toft
Place of PublicationAalborg
PublisherAalborg Universitetsforlag
Publication date2010
Edition1.
Pages7-31
ISBN (Print)978-87-7307-981-2
Publication statusPublished - 2010

Keywords

  • Crime fiction
  • Crime

Cite this

Hansen, K. T., & Christensen, J. R. (2010). Fingeraftrykket - det kriminelle som udtryk. In C. Jørgen Riber, & H. Kim Toft (Eds.), Fingeraftryk: Studier i krimi og det kriminelle (1. ed., pp. 7-31). Aalborg: Aalborg Universitetsforlag.
Hansen, Kim Toft ; Christensen, Jørgen Riber. / Fingeraftrykket - det kriminelle som udtryk. Fingeraftryk: Studier i krimi og det kriminelle. editor / Christensen Jørgen Riber ; Hansen Kim Toft. 1. ed. Aalborg : Aalborg Universitetsforlag, 2010. pp. 7-31
@inbook{7abdacf035c311dfa0ef000ea68e967b,
title = "Fingeraftrykket - det kriminelle som udtryk",
abstract = "Krimien er et centralt omdrejningspunkt, n{\aa}r blikket falder p{\aa} det bredere tema om det kriminelle. Krimien besk{\ae}ftiger sig per definition med det kriminelle, men det er ikke n{\o}dvendigvis tilf{\ae}ldet, at det kriminelle – n{\aa}r det bliver fortalt – bliver til en krimi. En vis fascination af det sidste, det gode og det genrem{\ae}ssigt p{\aa}lidelige kan givetvis v{\ae}re med til at forklare, hvorfor krimien lever sit eget gode liv: Krimiens udgangspunkt er un{\ae}gteligt – for det offer, d{\o}den rammer – ofte det eskatologisk sidste, selvom krimien ogs{\aa} gerne bev{\ae}ger sig ud i tilst{\o}dende juridiske transgressioner. Krimiens s{\o}gen efter genoprettelse af den orden, der blev spoleret af forbrydelsen, er samtidig ogs{\aa} en indlevende unders{\o}gelse af det godes ekvilibrium. Det forklarer imidlertid ikke tiltr{\ae}kningen af det kriminelle. Andre genrer og kommunikationsformer – filosofi, religion eller generelt litteratur – besk{\ae}ftiger sig nemlig ogs{\aa} med disse brede temaer, men selve fascinationskraften af det kriminelle er ikke beskrevet i sin smalle specificitet og rummelige mangfoldighed.",
keywords = "Krimifiktion, Kriminalitet, Crime fiction, Crime",
author = "Hansen, {Kim Toft} and Christensen, {J{\o}rgen Riber}",
note = "Festskrift til Gunhild Agger",
year = "2010",
language = "Dansk",
isbn = "978-87-7307-981-2",
pages = "7--31",
editor = "{J{\o}rgen Riber}, Christensen and {Kim Toft}, Hansen",
booktitle = "Fingeraftryk",
publisher = "Aalborg Universitetsforlag",
edition = "1.",

}

Hansen, KT & Christensen, JR 2010, Fingeraftrykket - det kriminelle som udtryk. in C Jørgen Riber & H Kim Toft (eds), Fingeraftryk: Studier i krimi og det kriminelle. 1. edn, Aalborg Universitetsforlag, Aalborg, pp. 7-31.

Fingeraftrykket - det kriminelle som udtryk. / Hansen, Kim Toft; Christensen, Jørgen Riber.

Fingeraftryk: Studier i krimi og det kriminelle. ed. / Christensen Jørgen Riber; Hansen Kim Toft. 1. ed. Aalborg : Aalborg Universitetsforlag, 2010. p. 7-31.

Research output: Contribution to book/anthology/report/conference proceedingBook chapterResearchpeer-review

TY - CHAP

T1 - Fingeraftrykket - det kriminelle som udtryk

AU - Hansen, Kim Toft

AU - Christensen, Jørgen Riber

N1 - Festskrift til Gunhild Agger

PY - 2010

Y1 - 2010

N2 - Krimien er et centralt omdrejningspunkt, når blikket falder på det bredere tema om det kriminelle. Krimien beskæftiger sig per definition med det kriminelle, men det er ikke nødvendigvis tilfældet, at det kriminelle – når det bliver fortalt – bliver til en krimi. En vis fascination af det sidste, det gode og det genremæssigt pålidelige kan givetvis være med til at forklare, hvorfor krimien lever sit eget gode liv: Krimiens udgangspunkt er unægteligt – for det offer, døden rammer – ofte det eskatologisk sidste, selvom krimien også gerne bevæger sig ud i tilstødende juridiske transgressioner. Krimiens søgen efter genoprettelse af den orden, der blev spoleret af forbrydelsen, er samtidig også en indlevende undersøgelse af det godes ekvilibrium. Det forklarer imidlertid ikke tiltrækningen af det kriminelle. Andre genrer og kommunikationsformer – filosofi, religion eller generelt litteratur – beskæftiger sig nemlig også med disse brede temaer, men selve fascinationskraften af det kriminelle er ikke beskrevet i sin smalle specificitet og rummelige mangfoldighed.

AB - Krimien er et centralt omdrejningspunkt, når blikket falder på det bredere tema om det kriminelle. Krimien beskæftiger sig per definition med det kriminelle, men det er ikke nødvendigvis tilfældet, at det kriminelle – når det bliver fortalt – bliver til en krimi. En vis fascination af det sidste, det gode og det genremæssigt pålidelige kan givetvis være med til at forklare, hvorfor krimien lever sit eget gode liv: Krimiens udgangspunkt er unægteligt – for det offer, døden rammer – ofte det eskatologisk sidste, selvom krimien også gerne bevæger sig ud i tilstødende juridiske transgressioner. Krimiens søgen efter genoprettelse af den orden, der blev spoleret af forbrydelsen, er samtidig også en indlevende undersøgelse af det godes ekvilibrium. Det forklarer imidlertid ikke tiltrækningen af det kriminelle. Andre genrer og kommunikationsformer – filosofi, religion eller generelt litteratur – beskæftiger sig nemlig også med disse brede temaer, men selve fascinationskraften af det kriminelle er ikke beskrevet i sin smalle specificitet og rummelige mangfoldighed.

KW - Krimifiktion

KW - Kriminalitet

KW - Crime fiction

KW - Crime

M3 - Bidrag til bog/antologi

SN - 978-87-7307-981-2

SP - 7

EP - 31

BT - Fingeraftryk

A2 - Jørgen Riber, Christensen

A2 - Kim Toft, Hansen

PB - Aalborg Universitetsforlag

CY - Aalborg

ER -

Hansen KT, Christensen JR. Fingeraftrykket - det kriminelle som udtryk. In Jørgen Riber C, Kim Toft H, editors, Fingeraftryk: Studier i krimi og det kriminelle. 1. ed. Aalborg: Aalborg Universitetsforlag. 2010. p. 7-31