AI - Aalborg Intelligence

Projektdetaljer

Beskrivelse

Datarevolutionen er i gang og den digitale tidsalder har gjort data mere tilgængelig end nogensinde før. Statistiske modeller og datadrevne metoder er nødvendige for at kunne opnå viden og indsigt i de stadigt voksende datamængder. Det stiller krav til os alle. Begrebet "Data Science Citizen" dækker bl.a. over evnen til at forholde sig kritisk til data og konklusioner draget på baggrund af statistiske modeller.

I projektet "AI - Aalborg Intelligence", som er støttet af Novo Nordisk Fonden med 6 mio. kr., ønsker vi - med afsæt i og aftryk tilbage til matematikfaget - at styrke gymnasieelevers kompetencer inden for kunstig intelligens og de muligheder, som teknologien rummer. Torben Tvedebrink, Mikkel Meyer Andersen og Lisbeth Fajstrup fra Institut for Matematiske Fag, Aalborg Universitet, skal i projektet samarbejde med de fem aalborgensiske stx-gymnasier (Hasseris, Katedralskolen, Aalborghus, City og Nørresundby) om at udvikle et undervisningsforløb som kombinerer AI og matematik, således at eleverne både får indsigt i mulighederne med AI og styrker deres matematiske kompetencer.

Eleverne får mulighed for at se, hvor centrale matematiske begreber og værktøjer er i udviklingen af avancerede AI-metoder og -algoritmer. Projektet kommer til at styrke forståelsen af matematiske funktioner og matematisk modellering. Viden om hvorfor matematiske modeller er nødvendige for at opnå indsigt i de komplekse, stigende datamængder, styrkes sammen med evnen til at kunne navigere i strømmen af nyheder baseret på sådanne modeller anvendt på data.

I "AI - Aalborg Intelligence" vil vi udvikle undervisningsressourcer i form af noter, videoer og online interaktive apps sådan at gymnasieeleverne selv kan lege og eksperimentere med AI-metoder. Ved at "sætte vinduer i de sorte bokse" vil vi i de udviklede apps tydeliggøre hvordan matematikken aktivt bruges i modelleringen af data. Det vil være med til at gøre den abstrakte matematik mere konkret og styrke motivationen for at tilegne sig de fornødne matematiske kundskaber.

Ved afslutningen af det 4 årige projekt vil vi have udviklet et undervisningsforløb, der kan inddrages i de eksisterende undervisningsplaner, og som vil kunne udbredes til alle landets gymnasier.
Kort titelAI - Aalborg Intelligence
AkronymAI - Aalborg Intelligence
StatusIgangværende
Effektiv start/slut dato01/08/202031/07/2024

Finansiering

  • Novo Nordisk Fonden: 5.997.636,00 kr.