Energirenovering af etagebyggeriet

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapport/konference proceedingBidrag til rapportFormidling

898 Downloads (Pure)

Resumé

På baggrund af udtræk af data fra energimærkningsordningen for etagebyggeriet kan det sammenfattes, at der for bygninger opført før 1950 stadig findes relativt mange dårligt isolerede lofter (ca. 20%). Størsteparten af lofterne er generelt isoleret med mindre end 100 mm og kun meget få bygninger har et loftisoleringsniveau over 350 mm. Ligeledes findes der for bygninger opført før 1972 stadig mange uisolerede ydervægge.
Andelen af vinduer med ældre termoruder er mere end 70% og udgør dermed et stort besparelsespotentiale, da varmetabet for vinduet ca. halveres ved udskiftning til nye energiruder eller helt nye vinduer.
For de gasfyrede kedler er der ca. 20%, der har en forholdsvis lav effektivitet ved dellast på mellem 80-90%. Udskiftning af disse kedler udgør dermed også et stort energibesparelsespotentiale. Størsteparten af de oliefyrede kedler har en effektivitet der indikerer at de ikke er kondenserende. Ca. 80% af bygningerne har kedler med effektiviteter under 90% og udgør dermed ligeledes et stort besparelsespotentiale.
Et renoveringsscenarie hvor klimaskærmen forbedres til Videncenterets anbefalinger for hhv. isoleringstykkelser og vinduesløsninger, viste et årligt energibesparelsespotentiale på ca. 2.940.000 MWh (10,7 PJ) svarende til ca. 28% af det nuværende forbrug til rumvarme og varmt brugsvand. Hertil kommer et potentiale for yderligere energibesparelser på selve installationsområdet, der ikke er medtaget i dette scenarie. Det største energibesparelsespotentiale mht. energirenovering af klimaskærmen findes for etagebyggeri opført mellem 1850-1930.
OriginalsprogDansk
TitelEnergirenovering af etagebyggeriet
Antal sider17
Udgivelses stedTaastrup
ForlagVidencenter for energibesparelser i bygninger
Publikationsdato1 jun. 2010
StatusUdgivet - 1 jun. 2010

Emneord

  • Energirenovering
  • Etagebyggeri
  • Etageboliger
  • Potentiale

Citer dette

Kragh, J., & Aggerholm, S. (2010). Energirenovering af etagebyggeriet. I Energirenovering af etagebyggeriet Taastrup: Videncenter for energibesparelser i bygninger.
Kragh, Jesper ; Aggerholm, Søren. / Energirenovering af etagebyggeriet. Energirenovering af etagebyggeriet. Taastrup : Videncenter for energibesparelser i bygninger, 2010.
@inbook{b374946a1be6426d8812b65385f6bb3b,
title = "Energirenovering af etagebyggeriet",
abstract = "P{\aa} baggrund af udtr{\ae}k af data fra energim{\ae}rkningsordningen for etagebyggeriet kan det sammenfattes, at der for bygninger opf{\o}rt f{\o}r 1950 stadig findes relativt mange d{\aa}rligt isolerede lofter (ca. 20{\%}). St{\o}rsteparten af lofterne er generelt isoleret med mindre end 100 mm og kun meget f{\aa} bygninger har et loftisoleringsniveau over 350 mm. Ligeledes findes der for bygninger opf{\o}rt f{\o}r 1972 stadig mange uisolerede yderv{\ae}gge. Andelen af vinduer med {\ae}ldre termoruder er mere end 70{\%} og udg{\o}r dermed et stort besparelsespotentiale, da varmetabet for vinduet ca. halveres ved udskiftning til nye energiruder eller helt nye vinduer. For de gasfyrede kedler er der ca. 20{\%}, der har en forholdsvis lav effektivitet ved dellast p{\aa} mellem 80-90{\%}. Udskiftning af disse kedler udg{\o}r dermed ogs{\aa} et stort energibesparelsespotentiale. St{\o}rsteparten af de oliefyrede kedler har en effektivitet der indikerer at de ikke er kondenserende. Ca. 80{\%} af bygningerne har kedler med effektiviteter under 90{\%} og udg{\o}r dermed ligeledes et stort besparelsespotentiale. Et renoveringsscenarie hvor klimask{\ae}rmen forbedres til Videncenterets anbefalinger for hhv. isoleringstykkelser og vinduesl{\o}sninger, viste et {\aa}rligt energibesparelsespotentiale p{\aa} ca. 2.940.000 MWh (10,7 PJ) svarende til ca. 28{\%} af det nuv{\ae}rende forbrug til rumvarme og varmt brugsvand. Hertil kommer et potentiale for yderligere energibesparelser p{\aa} selve installationsomr{\aa}det, der ikke er medtaget i dette scenarie. Det st{\o}rste energibesparelsespotentiale mht. energirenovering af klimask{\ae}rmen findes for etagebyggeri opf{\o}rt mellem 1850-1930.",
keywords = "Energirenovering, Etagebyggeri, Etageboliger, Potentiale",
author = "Jesper Kragh and S{\o}ren Aggerholm",
year = "2010",
month = "6",
day = "1",
language = "Dansk",
booktitle = "Energirenovering af etagebyggeriet",
publisher = "Videncenter for energibesparelser i bygninger",

}

Kragh, J & Aggerholm, S 2010, Energirenovering af etagebyggeriet. i Energirenovering af etagebyggeriet. Videncenter for energibesparelser i bygninger, Taastrup.

Energirenovering af etagebyggeriet. / Kragh, Jesper; Aggerholm, Søren.

Energirenovering af etagebyggeriet. Taastrup : Videncenter for energibesparelser i bygninger, 2010.

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapport/konference proceedingBidrag til rapportFormidling

TY - GEN

T1 - Energirenovering af etagebyggeriet

AU - Kragh, Jesper

AU - Aggerholm, Søren

PY - 2010/6/1

Y1 - 2010/6/1

N2 - På baggrund af udtræk af data fra energimærkningsordningen for etagebyggeriet kan det sammenfattes, at der for bygninger opført før 1950 stadig findes relativt mange dårligt isolerede lofter (ca. 20%). Størsteparten af lofterne er generelt isoleret med mindre end 100 mm og kun meget få bygninger har et loftisoleringsniveau over 350 mm. Ligeledes findes der for bygninger opført før 1972 stadig mange uisolerede ydervægge. Andelen af vinduer med ældre termoruder er mere end 70% og udgør dermed et stort besparelsespotentiale, da varmetabet for vinduet ca. halveres ved udskiftning til nye energiruder eller helt nye vinduer. For de gasfyrede kedler er der ca. 20%, der har en forholdsvis lav effektivitet ved dellast på mellem 80-90%. Udskiftning af disse kedler udgør dermed også et stort energibesparelsespotentiale. Størsteparten af de oliefyrede kedler har en effektivitet der indikerer at de ikke er kondenserende. Ca. 80% af bygningerne har kedler med effektiviteter under 90% og udgør dermed ligeledes et stort besparelsespotentiale. Et renoveringsscenarie hvor klimaskærmen forbedres til Videncenterets anbefalinger for hhv. isoleringstykkelser og vinduesløsninger, viste et årligt energibesparelsespotentiale på ca. 2.940.000 MWh (10,7 PJ) svarende til ca. 28% af det nuværende forbrug til rumvarme og varmt brugsvand. Hertil kommer et potentiale for yderligere energibesparelser på selve installationsområdet, der ikke er medtaget i dette scenarie. Det største energibesparelsespotentiale mht. energirenovering af klimaskærmen findes for etagebyggeri opført mellem 1850-1930.

AB - På baggrund af udtræk af data fra energimærkningsordningen for etagebyggeriet kan det sammenfattes, at der for bygninger opført før 1950 stadig findes relativt mange dårligt isolerede lofter (ca. 20%). Størsteparten af lofterne er generelt isoleret med mindre end 100 mm og kun meget få bygninger har et loftisoleringsniveau over 350 mm. Ligeledes findes der for bygninger opført før 1972 stadig mange uisolerede ydervægge. Andelen af vinduer med ældre termoruder er mere end 70% og udgør dermed et stort besparelsespotentiale, da varmetabet for vinduet ca. halveres ved udskiftning til nye energiruder eller helt nye vinduer. For de gasfyrede kedler er der ca. 20%, der har en forholdsvis lav effektivitet ved dellast på mellem 80-90%. Udskiftning af disse kedler udgør dermed også et stort energibesparelsespotentiale. Størsteparten af de oliefyrede kedler har en effektivitet der indikerer at de ikke er kondenserende. Ca. 80% af bygningerne har kedler med effektiviteter under 90% og udgør dermed ligeledes et stort besparelsespotentiale. Et renoveringsscenarie hvor klimaskærmen forbedres til Videncenterets anbefalinger for hhv. isoleringstykkelser og vinduesløsninger, viste et årligt energibesparelsespotentiale på ca. 2.940.000 MWh (10,7 PJ) svarende til ca. 28% af det nuværende forbrug til rumvarme og varmt brugsvand. Hertil kommer et potentiale for yderligere energibesparelser på selve installationsområdet, der ikke er medtaget i dette scenarie. Det største energibesparelsespotentiale mht. energirenovering af klimaskærmen findes for etagebyggeri opført mellem 1850-1930.

KW - Energirenovering

KW - Etagebyggeri

KW - Etageboliger

KW - Potentiale

M3 - Bidrag til rapport

BT - Energirenovering af etagebyggeriet

PB - Videncenter for energibesparelser i bygninger

CY - Taastrup

ER -

Kragh J, Aggerholm S. Energirenovering af etagebyggeriet. I Energirenovering af etagebyggeriet. Taastrup: Videncenter for energibesparelser i bygninger. 2010