Hvorfor vælger indvandrere at bosætte sig på landet, hvordan oplever de at bo der, og bidrager de til udviklingen i en kommune med demografiske udfordringer?

Et casestudie fra Hjørring Kommune

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapport/konference proceedingBidrag til bog/antologiForskningpeer review

Resumé

Landområder under forandring
-tilflytning af interne og internationale migranter
Indbyggertallet i mange landområder er i tilbagegang, men der har dog til alle tider været både til- og fraflytning, og i kommuner som samlet set har befolkningstilbagegang er der desuden landsbyer som oplever befolkningsvækst. Derudover bliver befolkningen på landet i stigende omgang multikulturel pga. tilflytning af indvandrere. Landområder er under forandring på grund af både tilflytning af både interne og internationale migranter, som ændrer den demografiske og etniske befolkningssammensætning og skaber grundlæggende forandring af ’stedet’.
Tilflytning repræsenterer et udviklingspotentiale, hvorfor kendskab til flyttemotiver og hverdagsliv i bosætningsområdet er værdifuld. Traditionelt har der i undersøgelser vedrørende flyttebevægelser været fokus på økonomiske forhold som årsag og forklaring, men både dansk og international forskning viser, at flyttebeslutninger snarere bør anskues i et livsfase og også biografisk perspektiv, idet bolig- og bosætningsønsker og -valg er udtryk for en afvejning af ønsker, behov, muligheder/begrænsninger og prioriteringer. Det gælder også for indvandrere som vælger at bo på landet af mange forskellige årsager bl.a. af hensyn til jobmuligheder, ønske om gode opvækstvilkår for børn, pga. genkendelighed i de fysiske omgivelser fra oprindelseslandet og et ønske om at bo et mindre sted, hvor de bliver set og anerkendt som individ fremfor som en del af en etnisk gruppe.
OriginalsprogDansk
TitelVækst og vilkår på landet: Viden, Visioner og Virkemidler
RedaktørerGunnar, L.H. Svendsen, Jens, F.L. Sørensen, Egon B. Noe
Antal sider11
Udgivelses stedOdense
ForlagSyddansk Universitetsforlag
Publikationsdato17 sep. 2018
Sider165-176
Kapitel14
ISBN (Trykt)978-87-408-3155-9
StatusUdgivet - 17 sep. 2018
NavnUniversity of Southern Denmark Studies in History and Social Sciences
Vol/bind576
ISSN1602-5962

Citer dette

Nørgaard, H. (2018). Hvorfor vælger indvandrere at bosætte sig på landet, hvordan oplever de at bo der, og bidrager de til udviklingen i en kommune med demografiske udfordringer? Et casestudie fra Hjørring Kommune. I G. L. H. Svendsen, J. F. L. Sørensen, & E. B. Noe (red.), Vækst og vilkår på landet: : Viden, Visioner og Virkemidler (s. 165-176). Odense: Syddansk Universitetsforlag. University of Southern Denmark Studies in History and Social Sciences, Bind. 576
Nørgaard, Helle. / Hvorfor vælger indvandrere at bosætte sig på landet, hvordan oplever de at bo der, og bidrager de til udviklingen i en kommune med demografiske udfordringer? Et casestudie fra Hjørring Kommune. Vækst og vilkår på landet: : Viden, Visioner og Virkemidler. red. / Gunnar, L.H. Svendsen ; Jens, F.L. Sørensen ; Egon B. Noe. Odense : Syddansk Universitetsforlag, 2018. s. 165-176 (University of Southern Denmark Studies in History and Social Sciences, Bind 576).
@inbook{d1d6ab9621cf461094c3727278516902,
title = "Hvorfor v{\ae}lger indvandrere at bos{\ae}tte sig p{\aa} landet, hvordan oplever de at bo der, og bidrager de til udviklingen i en kommune med demografiske udfordringer?: Et casestudie fra Hj{\o}rring Kommune",
abstract = "Landomr{\aa}der under forandring-tilflytning af interne og internationale migranter Indbyggertallet i mange landomr{\aa}der er i tilbagegang, men der har dog til alle tider v{\ae}ret b{\aa}de til- og fraflytning, og i kommuner som samlet set har befolkningstilbagegang er der desuden landsbyer som oplever befolkningsv{\ae}kst. Derudover bliver befolkningen p{\aa} landet i stigende omgang multikulturel pga. tilflytning af indvandrere. Landomr{\aa}der er under forandring p{\aa} grund af b{\aa}de tilflytning af b{\aa}de interne og internationale migranter, som {\ae}ndrer den demografiske og etniske befolkningssammens{\ae}tning og skaber grundl{\ae}ggende forandring af ’stedet’. Tilflytning repr{\ae}senterer et udviklingspotentiale, hvorfor kendskab til flyttemotiver og hverdagsliv i bos{\ae}tningsomr{\aa}det er v{\ae}rdifuld. Traditionelt har der i unders{\o}gelser vedr{\o}rende flyttebev{\ae}gelser v{\ae}ret fokus p{\aa} {\o}konomiske forhold som {\aa}rsag og forklaring, men b{\aa}de dansk og international forskning viser, at flyttebeslutninger snarere b{\o}r anskues i et livsfase og ogs{\aa} biografisk perspektiv, idet bolig- og bos{\ae}tnings{\o}nsker og -valg er udtryk for en afvejning af {\o}nsker, behov, muligheder/begr{\ae}nsninger og prioriteringer. Det g{\ae}lder ogs{\aa} for indvandrere som v{\ae}lger at bo p{\aa} landet af mange forskellige {\aa}rsager bl.a. af hensyn til jobmuligheder, {\o}nske om gode opv{\ae}kstvilk{\aa}r for b{\o}rn, pga. genkendelighed i de fysiske omgivelser fra oprindelseslandet og et {\o}nske om at bo et mindre sted, hvor de bliver set og anerkendt som individ fremfor som en del af en etnisk gruppe.",
author = "Helle N{\o}rgaard",
year = "2018",
month = "9",
day = "17",
language = "Dansk",
isbn = "978-87-408-3155-9",
pages = "165--176",
editor = "Svendsen, {Gunnar, L.H.} and S{\o}rensen, {Jens, F.L.} and Noe, {Egon B.}",
booktitle = "V{\ae}kst og vilk{\aa}r p{\aa} landet:",
publisher = "Syddansk Universitetsforlag",
address = "Danmark",

}

Nørgaard, H 2018, Hvorfor vælger indvandrere at bosætte sig på landet, hvordan oplever de at bo der, og bidrager de til udviklingen i en kommune med demografiske udfordringer? Et casestudie fra Hjørring Kommune. i GLH Svendsen, JFL Sørensen & EB Noe (red), Vækst og vilkår på landet: : Viden, Visioner og Virkemidler. Syddansk Universitetsforlag, Odense, University of Southern Denmark Studies in History and Social Sciences, bind 576, s. 165-176.

Hvorfor vælger indvandrere at bosætte sig på landet, hvordan oplever de at bo der, og bidrager de til udviklingen i en kommune med demografiske udfordringer? Et casestudie fra Hjørring Kommune. / Nørgaard, Helle.

Vækst og vilkår på landet: : Viden, Visioner og Virkemidler. red. / Gunnar, L.H. Svendsen; Jens, F.L. Sørensen; Egon B. Noe. Odense : Syddansk Universitetsforlag, 2018. s. 165-176 (University of Southern Denmark Studies in History and Social Sciences, Bind 576).

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapport/konference proceedingBidrag til bog/antologiForskningpeer review

TY - CHAP

T1 - Hvorfor vælger indvandrere at bosætte sig på landet, hvordan oplever de at bo der, og bidrager de til udviklingen i en kommune med demografiske udfordringer?

T2 - Et casestudie fra Hjørring Kommune

AU - Nørgaard, Helle

PY - 2018/9/17

Y1 - 2018/9/17

N2 - Landområder under forandring-tilflytning af interne og internationale migranter Indbyggertallet i mange landområder er i tilbagegang, men der har dog til alle tider været både til- og fraflytning, og i kommuner som samlet set har befolkningstilbagegang er der desuden landsbyer som oplever befolkningsvækst. Derudover bliver befolkningen på landet i stigende omgang multikulturel pga. tilflytning af indvandrere. Landområder er under forandring på grund af både tilflytning af både interne og internationale migranter, som ændrer den demografiske og etniske befolkningssammensætning og skaber grundlæggende forandring af ’stedet’. Tilflytning repræsenterer et udviklingspotentiale, hvorfor kendskab til flyttemotiver og hverdagsliv i bosætningsområdet er værdifuld. Traditionelt har der i undersøgelser vedrørende flyttebevægelser været fokus på økonomiske forhold som årsag og forklaring, men både dansk og international forskning viser, at flyttebeslutninger snarere bør anskues i et livsfase og også biografisk perspektiv, idet bolig- og bosætningsønsker og -valg er udtryk for en afvejning af ønsker, behov, muligheder/begrænsninger og prioriteringer. Det gælder også for indvandrere som vælger at bo på landet af mange forskellige årsager bl.a. af hensyn til jobmuligheder, ønske om gode opvækstvilkår for børn, pga. genkendelighed i de fysiske omgivelser fra oprindelseslandet og et ønske om at bo et mindre sted, hvor de bliver set og anerkendt som individ fremfor som en del af en etnisk gruppe.

AB - Landområder under forandring-tilflytning af interne og internationale migranter Indbyggertallet i mange landområder er i tilbagegang, men der har dog til alle tider været både til- og fraflytning, og i kommuner som samlet set har befolkningstilbagegang er der desuden landsbyer som oplever befolkningsvækst. Derudover bliver befolkningen på landet i stigende omgang multikulturel pga. tilflytning af indvandrere. Landområder er under forandring på grund af både tilflytning af både interne og internationale migranter, som ændrer den demografiske og etniske befolkningssammensætning og skaber grundlæggende forandring af ’stedet’. Tilflytning repræsenterer et udviklingspotentiale, hvorfor kendskab til flyttemotiver og hverdagsliv i bosætningsområdet er værdifuld. Traditionelt har der i undersøgelser vedrørende flyttebevægelser været fokus på økonomiske forhold som årsag og forklaring, men både dansk og international forskning viser, at flyttebeslutninger snarere bør anskues i et livsfase og også biografisk perspektiv, idet bolig- og bosætningsønsker og -valg er udtryk for en afvejning af ønsker, behov, muligheder/begrænsninger og prioriteringer. Det gælder også for indvandrere som vælger at bo på landet af mange forskellige årsager bl.a. af hensyn til jobmuligheder, ønske om gode opvækstvilkår for børn, pga. genkendelighed i de fysiske omgivelser fra oprindelseslandet og et ønske om at bo et mindre sted, hvor de bliver set og anerkendt som individ fremfor som en del af en etnisk gruppe.

UR - http://www.universitypress.dk/shop/vaekst-og-vilkaar-3691p.html

UR - http://www.universitypress.dk/images/pdf/3155.pdf

M3 - Bidrag til bog/antologi

SN - 978-87-408-3155-9

SP - 165

EP - 176

BT - Vækst og vilkår på landet:

A2 - Svendsen, Gunnar, L.H.

A2 - Sørensen, Jens, F.L.

A2 - Noe, Egon B.

PB - Syddansk Universitetsforlag

CY - Odense

ER -

Nørgaard H. Hvorfor vælger indvandrere at bosætte sig på landet, hvordan oplever de at bo der, og bidrager de til udviklingen i en kommune med demografiske udfordringer? Et casestudie fra Hjørring Kommune. I Svendsen GLH, Sørensen JFL, Noe EB, red., Vækst og vilkår på landet: : Viden, Visioner og Virkemidler. Odense: Syddansk Universitetsforlag. 2018. s. 165-176. (University of Southern Denmark Studies in History and Social Sciences, Bind 576).