• Kroghstræde 5

    9220 Aalborg Øst

    Danmark

Organisationsprofil

Organisationsprofil

Forskningsgruppen SocMap

Forskningsgruppen SocMap lægger vægt på en forskningsmæssig empirisk forankring, der kan give afsæt til en afbildning, en mapping, som hjælp til en analytisk samfunds- og samtidsdiagnose og som kan være indledning til eller i visse tilfælde udgøre et egentligt forskningsprojekt.

Forskningsgruppens primære aktiviteter falder inden for følgende hovedtemaer:

● Demografi og socio-demografi 
● Social geografi, bysociologi, rummets sociologi og mobilitet
● Sundhed, sundheds- og bio-demografi

I nutidig sociologisk samfundsbeskrivelse er der brug for kortlægning, forstået både som konkret kartografisk arbejde og mere generelt som udforskning og opdagelse af sammenhænge. I en stadig mere kompleks, foranderlig og mobil verden har vi et bestandigt stigende behov for at kunne orientere os, få øje på eller diagnosticere nye sammenhænge og ikke mindst for at aflive myter om forældede sammenhænge. Gruppen anerkender teoriers nødvendighed, da de udgør de kort, vi må navigere efter i fortolkningerne af den empiriske forskning og vil tilstræbe en åbenhed omkring teorivalg, således at empiriske indsigter i nye relationer, fænomener og sammenhænge, kan medvirke til at udfordre og reformulere allerede eksisterende teori, og samtidig benytte nye teorier som inspiration til at generere nye former for empiri.

Socio-demografien binder forskningsgruppens aktiviteter sammen, fordi denne angrebsvinkel giver en grundlæggende beskrivelse af aktuelle strukturelle forhold og sammenhænge i samfundet og rummer muligheden for at begrebsliggøre og beskrive forandringer på makro såvel som mikroniveau. For beskrivelsen af strukturforandringer har socio-demografisk analyse ofte sin empiriske basis i data om enkeltindivider (oftest register- eller surveydata, sjældnere kvalitative interviewdata).

Forskningsgruppens aktiviteter inden for socialgeografi, bysociologi, rummets sociologi og mobilitet sætter forskningsmæssigt fokus på forholdet mellem sociale relationer og geografiske og fysiske rum.  Med udgangspunkt i, at den sociale geografi er under meget stor forandring og at disse forandringer påvirker en lang række af sociale forhold og sociale relationer vil gruppen bl.a. fokusere på en forandret stedtilknytning, udkantsområder, forandringer af lokale fællesskaber og aspekter af mobilitet.

Den sundheds- og helbredsmæssige udvikling i samfundet har en stærk og gensidig sammenhæng med de sociale og demografiske forhold, hvorfor socio-demografiske og sundhedsmæssige analyser også har en både begrebsmæssig og metodeteknisk sammenhæng. Gruppens orientering mod sundhedsmæssige projekter indebærer selvstændige analyser af sammenhængen mellem samfundsudviklingen på et mere overordnet niveau og sundheds- og helbredsmæssige forhold for individer samt analyser, der ser sundhedsmæssige karakteristika ved befolkningsgrupper som enten forårsagende eller som konsekvenser af den observerede udvikling.

Gruppen vil anvende et bredt udsnit af samfundsvidenskabelige metoder, kvantitative såvel som kvalitative, samt ’mapping’ til illustration af fænomeners udbredelse og relation i det geografiske rum. Medlemmerne af SocMap vil i deres forskning anvende en flerhed af enkeltmetoder og en kombination af metodemæssige tilgange både for så vidt angår design som valg af data.

Fingerprint Fingerprint er automatisk genererede koncepter, som relaterer til enhedens profil, samt indholdet i de tilknyttede personprofiler. Det opdateres løbende med tilføjelsen af nye registreringer.

Snacks Medicin og biovidenskab
Denmark Medicin og biovidenskab
Sports Samfundsvidenskab
Occupational Accidents Medicin og biovidenskab
participation Samfundsvidenskab
Cohort Studies Medicin og biovidenskab
Occupations Medicin og biovidenskab
Social Conditions Medicin og biovidenskab

Netværk Klik på punkterne for at se detaljerne.

Projekter 2008 2021

Publikationer 2002 2020

Embodied ethnography in mobilities research

Bidragets oversatte titel: Kropslig etnografiNeergaard, M. D. & Jensen, H. L., 2020, (Accepteret/In press) Handbook on Methods and Applications for Mobilities Research. Büscher, M., Freudendal-Pedersen, M. & Kesselring, S. (red.). Edward Elgar Publishing

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapport/konference proceedingBidrag til bog/antologiForskningpeer review

Student Diversity in a Problem-Based Learning Setting

Jensen, J. B., Engen, M., Ravn, O., Arp Fallov, M. & Jensen, R. H. S., 2020, (Accepteret/In press) Aalborg Universitetsforlag.

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportBogForskningpeer review

Byens og rummets sociologi

Jørgensen, A., 2019, Sociologiens problemer: En grundbog. Blok, A. & Bagge Laustsen, C. (red.). Hans Reitzels Forlag, s. 413-440 27 s.

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapport/konference proceedingBidrag til bog/antologiForskningpeer review

Datasæt

Cost Action

Quinto Romani, A. (Ophavsmand), Cost Action, 2017

Datasæt

Projekt 3A

Quinto Romani, A. (Ophavsmand), Danmarks Statistik, 2008

Datasæt

Aktiviteter 2000 2019

Tidsskriftet Dansk Sociologi (Tidsskrift)

Mia Arp Fallov (Redaktør), Pia Heike Johansen (Redaktør), Jens Kaae Fisker (Redaktør)
dec. 2019

Aktivitet: Redaktionelt arbejde og fagfællebedømmelseRedaktør af tidsskriftForskning

Medlem af faggruppe 21 - Sociologi

Mia Arp Fallov (Konsulent)
15 nov. 201931 dec. 2021

Aktivitet: Myndighedsbetjening, konsulentarbejde og øvrig ansættelseMyndighedsbetjening

PHD bedømemelse

Mia Arp Fallov (Andet)
sep. 2019nov. 2019

Aktivitet: Andet

Presse/medie

Unge tog debatten: Hvad kan vi gøre for et bedre klima?

Mia Arp Fallov

14/02/2020

1 element af Mediedækning

Presse/medie

Derfor oplever du (måske) Billund som en delt by

Anja Jørgensen

21/01/2020

2 elementer af Mediedækning

Presse/medie

Impacts