Benchmarking in the Danish District-Heating Sector: From Regulation and Governing to Knowledge Sharing and Learning

Project Details

Description

Benchmarking drejer sig i en ledelses- og styringsmæssig sammenhæng om systematisk sammenligning af organisatoriske enheder. Sammenligningen sker med ét eller flere specifikke formål for øje – og det er en essentiel præmis, at de enheder, der sammenlignes, er tilpas ensartede, hvad angår de faktorer, der ikke danner grundlag for sammenligningen.Samtidig skal der være forskelligartethed, hvad angår de forhold, som benchmarkes. Dette er samtidig et centralt dilemma i enhver benchmarking: Dem, vi sammenligner, skal være forskellige – ellers er der ikke nogen grund til at lave en sammenligning. Men ikke for forskellige – for så er de ikke sammenlignelige.
Benchmarking har en særlig rolle i reguleringsmodeller, indenfor el-, vand- og fjervarmeområdet, og vi har i projektet udgivet en række praktisk orienterede artikler, hvor vi præsenterer forskellige anvendelser af benchmarking for at vise begrebet bredde og væsentligheden af at klarlægge formålet med et benchmarkingprojekt, inden man går i gang. Desuden har vi skrevet om, hvorledes de forskellige former for benchmarking adskiller sig fra hinanden, hvorfor benchmarking er en relevant mulighed i en sektorbaseret styringsmodel, hvilke elementer der kan indgå i en sådan styringsmodel, hvad anvendelsen af omkostningsbaseret benchmarking kræver, og hvorledes benchmarking kan anvendes som internt styringsinstrument.
Projektets forskningsmæssige resultater udgøres af disse artikler:
 Bukh, Per Nikolaj & Lars G. Dietrichson. 2016. Collaborative benchmarking in the Danish District Heating Sector. International Journal of Public Sector Management 29(5):502-529.
StatusFinished
Effective start/end date01/11/201531/12/2019

Projects

Modernization through benchmarking

Bukh, P. N. & Jensen Kjærgaard, I.

01/01/200631/12/2011

Project: Research

Research Output

  • 4 Book chapter
  • 4 Contribution to newspaper - Feature article
  • 1 Ph.D. thesis
  • 1 Journal article

Collaborative benchmarking in the Danish District-Heating Sector

Bukh, P. N. & Dietrichson, L. G., 2016, In : International Journal of Public Sector Management. 29, 5, p. 502-519

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

Benchmarking in the Danish district-heating sector: from regulation and governing to knowledge sharing and learning

Dietrichson, L., 2015, Aalborg Universitetsforlag. 204 p. (Ph.d.-serien for Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Aalborg Universitet).

Research output: Book/ReportPh.D. thesis

Open Access
File
529 Downloads (Pure)

Benchmarking: Fra metoder og teknikker til elementer i en økonomistyringsmodel

Bukh, P. N., Sandalgaard, N. & Dietrichson, L., 2012, Økonomistyring. Bukh, P. N. (ed.). Børsen, (Børsens Ledelseshåndbøger Online).

Research output: Contribution to book/anthology/report/conference proceedingBook chapterResearch