Forskning i musikterapi: den palliative indsats

Lars Ole Bonde

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

2105 Downloads (Pure)

Abstract

Musikterapi på det palliative område dækker behandlingen af mennesker med livstruende sygdomme og komplicerede symptomer i eget hjem, på særlige hospitalsafdelinge eller på hospice. Der findes 6 større, kontrollerede undersøgelser inden for området, og meta-analyser viser, at musikterapien kan have en positiv effekt på disse menneskers livskvalitet og åndelige velbefindende. Kvalitative undersøgelser dokumenterer den rolle, som aktiv musikudøvelse og musiklytning kan spille i forhold til patientens følelsesmæssige, sociale og eksistentielle velbefindende og deres selvværd. Forskningen dokumenterer, at pårørende og personalet på hospicer med musikterapi oplever forbedret kontakt og følelsesmæssig kommunikation
og at musikterapien kan imødekomme patienters behov på mange områder: fysisk, psykisk, eksistentielt, åndeligt og socialt.
I musikterapi kan der arbejdes direkte med vejrtrækningsproblemer via rytmisk
tilpasning af spil eller sang til patientens behov. Afspænding, lindring og afledning af symptomer som smerte, kvalme og dyspnoe (lufthunger) kan opnås via guidet fysisk afspænding ledsaget af musik tilpasset patientens præferencer, eller via arbejde med musikledsagede indre forestillingsbilleder. Sådanne ”musikrejser” kan også anvendes psykoterapeutisk og angstdæmpende, og sange og musik er gode redskaber til at bearbejde livshistoriske temaer og konflikter konkret eller metaforisk.
Som symbolsk sprog kan musik være en nøgle til at lukke op for eksistentielle
og åndelige temaer, og de pårørende kan inddrages som aktive medspillere
i den døendes processer.
Original languageDanish
JournalDansk Musikterapi
Volume9
Issue number1
Pages (from-to)13-20
ISSN1603-8800
Publication statusPublished - 2012

Cite this