Projektdetaljer

Beskrivelse

I dag er der en række udfordringer forbundet med opførelse af grønne tage i Danmark, da der mangler et samlet overblik og opsamling af viden. Det betyder, at nogle forsikringsselskaber fravælger at dække grønne tage i husforsikringen og rådgivere, udførende mv. efterspørger fælles retningslinjer.

Projektets formål er at afhjælpe dette ved at opsamle erfaringer og forskningsresultater om grønne tage i et dansk klima, for at afklare fordele og ulemper samt forventede levetider. Yderligere undersøges forhold man skal være opmærksom på ved projektering, udførelse og vedligehold.
Projektet gennemføres som en kombination af systematisk erfaringsopsamling fra praksis, både i Danmark og udlandet, samt gennemgang af relevante litteratur på området. På denne måde sikres, at både teori og praksis inddrages i undersøgelsen.

Baggrund
Grønne tage vinder i disse år stærkt frem både globalt og i Danmark. Det moderne grønne tag har sine rødder i Tyskland, som stadig er det førende land på området. I Tyskland er mere end 15 % af alle flade tage grønne. Også i andre lande som fx Østrig og Schweiz, vinder de grønne tage frem, bl.a. gennem lovgivningskrav og direkte eller indirekte støtteordningen. Grønne tage med græstørv har en lang tradition i flere nordiske lande. De sidste 10-12 år har Danmark haft øget opmærksomhed på lokal afledning af regnvand (LAR) og bæredygtig byudvikling generelt, hvilket har medført en stigende fokus på de grønne tages potentiale, blandt andet med henblik på forsinkelse af regnvandsafledning, bidrag til sænkning af temperaturen i bymæssige ’varmeøer’ samt øget biodiversitet. Københavns Kommune stiller i dag krav om grønne tage i nye lokalplaner, og kommunen har en forventning om at dette resulterer i etablering af 200.000 m2 nye grønne tage i de kommende år. Dette sker på trods af, at der er usikkerhed om hvordan grønne tage bør opbygges og vedligeholdes, samt hvor fugtsikre de er. Der er endvidere usikkerhed om hvor store miljømæssige fordele der i praksis vil kunne opnås i det danske klima.

Projektet er støttet af Byggeskadefonden.

Nøgleresultater

Efter projektets afslutning forventes igangsat et særskilt projekt med en række forskningsaktiviteter samt udarbejdelse og udgivelse af en SBi-anvisning om grønne tage
StatusAfsluttet
Effektiv start/slut dato01/01/201531/12/2021