MARS - Mænd, Arbejdsulykker og Sikkerhed

Projektdetaljer

Beskrivelse

Projektet overordnede formål er at undersøge, om mænds kønsidentitet har betydning for forekomsten af arbejdsulykker. Et væsentligt spørgsmål er at belyse forskellige former for maskulinitet og måder at være mand på. Er der et ’John Wayne-syndrom’ i dansk arbejdspladskultur? Hvordan spiller forestillinger om, hvad det vil sige at være ’rigtig’ mand og forventninger til maskulin adfærd ind på risici og sikkerhed på arbejdspladsen?

I projektet indkredses, hvilke maskulinitetsformer, der virker positivt på en virksomheds sikkerhed, og hvilke former, der kan være en barriere mod større sikkerhed. Endvidere sættes der fokus på, om arbejdsmiljøfaktorer er med til at øge eller mindske betydningen af maskulin adfærd for forekomsten af arbejdsulykker.

Projektet består af et hovedprojekt, som er en forløbsundersøgelse baseret på en spørgeskemaundersøgelse blandt ansatte i to udsatte mandedominerede brancher (med adjunkt Claus D. Hansen som hovedansvarlig) og et ph.d.-projekt, der er baseret på kvalitative metoder bestående af feltarbejde, observationer og interviews på udvalgte arbejdspladser (ph.d.stipendiat Morten Kyed er ansat på denne del).

Projektet er et samarbejdsprojekt mellem Aalborg Universitet (AAU) og Arbejdsmedicinsk Klinik, Regionshospitalet i Herning (AMK)

Projektet er finansieret af Arbejdsmiljøforskningsfonden 2010-2013

AkronymMARS
StatusAfsluttet
Effektiv start/slut dato01/01/201031/12/2012

• mænd, maskulinitet, sikkerhed, arbejdsulykker

• 2 Konferenceoplæg
  • 1 Foredrag og præsentationer i privat eller offentlig virksomhed

Mænd, arbejdsmiljø og sikkerhed

Claus D. Hansen (Foredragsholder)

9 maj 2016

Aktivitet: Foredrag og mundtlige bidragForedrag og præsentationer i privat eller offentlig virksomhed

Arbejdsmiljøforskningsfondens årskonference 2014

Claus D. Hansen (Oplægsholder)

15 jan. 2014

Aktivitet: Foredrag og mundtlige bidragKonferenceoplæg

AM2013

Claus D. Hansen (Oplægsholder)

11 nov. 2013

Aktivitet: Foredrag og mundtlige bidragKonferenceoplæg

Making Masculinity and Occupational Health and Safety a Happy Marriage

Kyed, M., 2016, Future Challenges for health and healthcare in Europe. Aalborg Universitetsforlag, s. 181-201 20 s. (Serie om Sundhedskommunikation; Nr. 3).

Publikation: Bidrag til bog/antologi/rapport/konference proceedingBidrag til bog/antologiForskningpeer review

Masculinity, emotions and ‘communities of relief’ among male emergency medical technicians

Kyed, M., 2016, Masculinities, Gender Equality and Crisis Management. Ericson, M. & Mellström, U. (red.). London: Routledge, s. 34-47 13 s. (Routledge Key Themes in Health and Society).

Masculinity Ideals in a Contemporary Danish Context

Bloksgaard, L., Christensen, A-D., Jensen, S. Q., Hansen, C. D., Kyed, M. & Nielsen, K. J., 10 aug. 2015, I : NORA - Nordic Journal of Feminist and Gender Research. 23, 3, s. 152-169 1.

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

• 7 Citationer (Scopus)