Fordelingsnøglen - Fordeling af udgifter til vedligeholdelse af privat fællesvej

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportRapportForskning

396 Downloads (Pure)

Abstract

Vedligeholdelse af private fællesveje er de vejberettigedes opgave, dog med en særlig afgrænsning af kredsen af forpligtigede i byen. Der er typisk mere end én forpligtiget, og som naturlig konsekvens heraf er der en fordelingsopgave – enten af arbejdet eller af udgiften. Finder de forpligtigede ikke selv ud af det – hvilket ellers er udgangspunktet – kan de bede kommunen tage stilling til vedligeholdelsesbehovet. Kommunen skal da tage stilling til, om vejen skal vedligeholdes.

Konkluderer kommunen, at vejen skal vedligeholdes samlet, skal udgiften i afgørelsen fordeles efter privatvejslovens regler. I privatvejsloven bestemmes, at på landet skal udgiften fordeles efter ”brug af vejen” og i byen efter ”ejendommens benyttelse”. I byen er der en række supplerende regler til dette fordelingskriterie. Men der er meget lidt hjælp til, hvordan disse principper om ”brug” og ”benyttelse” anvendes i praksis. Der kommer heller ikke et fyldestgørende billede ud af at læse Vejdirektoratets afgørelser, særligt fordi fordelingen er kommunens skøn, og Vejdirektoratet tager ikke stilling til det hensigtsmæssige i skønnet.

Denne rapport formidler vores undersøgelse af, hvad man gør ude i kommunerne. Vi har i rapporten krydset den skabte viden med reglerne og deres fortolkning med håbet om, at du, som læser, kommer til et punkt, hvor du synes, du får hjælp til at fordele udgiften.
OriginalsprogDansk
Antal sider16
ISBN (Elektronisk)978-87-93541-60-3
StatusUdgivet - 2024

Emneord

  • Vejsyn
  • Private fællesveje
  • Vedligeholdelse
  • Fordeling
  • Fordelingsnøgle

Citationsformater