Resumé

Dette notat er en del af afrapporteringen af Projekt Cykeljakken, hvor hypotesen var, at cyklisters sikkerhed kan forbedres ved at øge deres synlighed i trafikbilledet. I projektet undersøgte vi denne hypotese ved at teste, om en cykeljakke med høj synlighed (farve og reflekser) øger cyklisters sikkerhed. Projektet blev gennemført som et randomiseret forsøg, hvor vi gav en cykeljakke til 6.800 frivillige cyklister. Efter tilfældig udvælgelse fik halvdelen – testgruppen – cykeljakken med det samme, og lovede at køre med jakken, hver gang de cyklede i det år, projektet varede. Den anden halvdel udgjorde en såkaldt kontrolgruppe, som først fik cykeljakken, da projektperioden var omme. Hver måned indrapporterede deltagerne uheld, som de havde været involverede i som cyklist i den forgangne måned, ligesom testgruppen en tilfældig dag i måneden blev spurgt, om de havde benyttet cykeljakken på deres seneste cykeltur.

I september 2013 – projektets 11. måned – fik Projekt Cykeljakkens deltagere tilsendt et ekstra spørgeskema kaldet ”Det store spørgeskema”. Spørgeskemaets formål var at supplere de demografiske spørgsmål, som var blevet stillet i forbindelse med tilmeldingen til projektet, samt at give oplysninger om deltagernes holdning til egen og andres adfærd i trafikken. Endelig var hensigten med spørgeskemaet at få en vurdering af cykeljakken, som den ene halvdel af deltagerne havde kørt med i omtrent ét år. 93 % af projektets deltagere besvarede det store spørgeskema.

Bagerst i notatet findes på side 13 det webbaserede spørgeskema (Bilag A) som deltagerne udfyldte, og på side 35 fremgår besvarelserne af spørgeskemaet i tabelform (Bilag B).
OriginalsprogDansk
Udgivelses stedAalborg
ForlagDepartment of Civil Engineering, Aalborg University
Antal sider50
StatusUdgivet - 2014
NavnDCE Technical reports
Nummer170
ISSN1901-726X

Emneord

  • Trafiksikkerhed
  • Cyklister
  • Gul cykeljakke

Citer dette

Thedchannamoorthy, S., Madsen, T. K. O., Araghi, B. N., & Lahrmann, H. (2014). NOTAT - Projekt Cykeljakken: En spørgeskemaundersøgelse. Aalborg: Department of Civil Engineering, Aalborg University. DCE Technical reports, Nr. 170
Thedchannamoorthy, Shaline ; Madsen, Tanja Kidholm Osmann ; Araghi, Bahar Namaki ; Lahrmann, Harry. / NOTAT - Projekt Cykeljakken : En spørgeskemaundersøgelse. Aalborg : Department of Civil Engineering, Aalborg University, 2014. 50 s. (DCE Technical reports; Nr. 170).
@book{577c5c61762b4d2f84eac09c4c299c3c,
title = "NOTAT - Projekt Cykeljakken: En sp{\o}rgeskemaunders{\o}gelse",
abstract = "Dette notat er en del af afrapporteringen af Projekt Cykeljakken, hvor hypotesen var, at cyklisters sikkerhed kan forbedres ved at {\o}ge deres synlighed i trafikbilledet. I projektet unders{\o}gte vi denne hypotese ved at teste, om en cykeljakke med h{\o}j synlighed (farve og reflekser) {\o}ger cyklisters sikkerhed. Projektet blev gennemf{\o}rt som et randomiseret fors{\o}g, hvor vi gav en cykeljakke til 6.800 frivillige cyklister. Efter tilf{\ae}ldig udv{\ae}lgelse fik halvdelen – testgruppen – cykeljakken med det samme, og lovede at k{\o}re med jakken, hver gang de cyklede i det {\aa}r, projektet varede. Den anden halvdel udgjorde en s{\aa}kaldt kontrolgruppe, som f{\o}rst fik cykeljakken, da projektperioden var omme. Hver m{\aa}ned indrapporterede deltagerne uheld, som de havde v{\ae}ret involverede i som cyklist i den forgangne m{\aa}ned, ligesom testgruppen en tilf{\ae}ldig dag i m{\aa}neden blev spurgt, om de havde benyttet cykeljakken p{\aa} deres seneste cykeltur.I september 2013 – projektets 11. m{\aa}ned – fik Projekt Cykeljakkens deltagere tilsendt et ekstra sp{\o}rgeskema kaldet ”Det store sp{\o}rgeskema”. Sp{\o}rgeskemaets form{\aa}l var at supplere de demografiske sp{\o}rgsm{\aa}l, som var blevet stillet i forbindelse med tilmeldingen til projektet, samt at give oplysninger om deltagernes holdning til egen og andres adf{\ae}rd i trafikken. Endelig var hensigten med sp{\o}rgeskemaet at f{\aa} en vurdering af cykeljakken, som den ene halvdel af deltagerne havde k{\o}rt med i omtrent {\'e}t {\aa}r. 93 {\%} af projektets deltagere besvarede det store sp{\o}rgeskema.Bagerst i notatet findes p{\aa} side 13 det webbaserede sp{\o}rgeskema (Bilag A) som deltagerne udfyldte, og p{\aa} side 35 fremg{\aa}r besvarelserne af sp{\o}rgeskemaet i tabelform (Bilag B).",
keywords = "Trafiksikkerhed, Cyklister, Gul cykeljakke",
author = "Shaline Thedchannamoorthy and Madsen, {Tanja Kidholm Osmann} and Araghi, {Bahar Namaki} and Harry Lahrmann",
year = "2014",
language = "Dansk",
series = "DCE Technical reports",
publisher = "Department of Civil Engineering, Aalborg University",
number = "170",
address = "Danmark",

}

Thedchannamoorthy, S, Madsen, TKO, Araghi, BN & Lahrmann, H 2014, NOTAT - Projekt Cykeljakken: En spørgeskemaundersøgelse. DCE Technical reports, nr. 170, Department of Civil Engineering, Aalborg University, Aalborg.

NOTAT - Projekt Cykeljakken : En spørgeskemaundersøgelse. / Thedchannamoorthy, Shaline; Madsen, Tanja Kidholm Osmann; Araghi, Bahar Namaki; Lahrmann, Harry.

Aalborg : Department of Civil Engineering, Aalborg University, 2014. 50 s. (DCE Technical reports; Nr. 170).

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportRapportForskning

TY - RPRT

T1 - NOTAT - Projekt Cykeljakken

T2 - En spørgeskemaundersøgelse

AU - Thedchannamoorthy, Shaline

AU - Madsen, Tanja Kidholm Osmann

AU - Araghi, Bahar Namaki

AU - Lahrmann, Harry

PY - 2014

Y1 - 2014

N2 - Dette notat er en del af afrapporteringen af Projekt Cykeljakken, hvor hypotesen var, at cyklisters sikkerhed kan forbedres ved at øge deres synlighed i trafikbilledet. I projektet undersøgte vi denne hypotese ved at teste, om en cykeljakke med høj synlighed (farve og reflekser) øger cyklisters sikkerhed. Projektet blev gennemført som et randomiseret forsøg, hvor vi gav en cykeljakke til 6.800 frivillige cyklister. Efter tilfældig udvælgelse fik halvdelen – testgruppen – cykeljakken med det samme, og lovede at køre med jakken, hver gang de cyklede i det år, projektet varede. Den anden halvdel udgjorde en såkaldt kontrolgruppe, som først fik cykeljakken, da projektperioden var omme. Hver måned indrapporterede deltagerne uheld, som de havde været involverede i som cyklist i den forgangne måned, ligesom testgruppen en tilfældig dag i måneden blev spurgt, om de havde benyttet cykeljakken på deres seneste cykeltur.I september 2013 – projektets 11. måned – fik Projekt Cykeljakkens deltagere tilsendt et ekstra spørgeskema kaldet ”Det store spørgeskema”. Spørgeskemaets formål var at supplere de demografiske spørgsmål, som var blevet stillet i forbindelse med tilmeldingen til projektet, samt at give oplysninger om deltagernes holdning til egen og andres adfærd i trafikken. Endelig var hensigten med spørgeskemaet at få en vurdering af cykeljakken, som den ene halvdel af deltagerne havde kørt med i omtrent ét år. 93 % af projektets deltagere besvarede det store spørgeskema.Bagerst i notatet findes på side 13 det webbaserede spørgeskema (Bilag A) som deltagerne udfyldte, og på side 35 fremgår besvarelserne af spørgeskemaet i tabelform (Bilag B).

AB - Dette notat er en del af afrapporteringen af Projekt Cykeljakken, hvor hypotesen var, at cyklisters sikkerhed kan forbedres ved at øge deres synlighed i trafikbilledet. I projektet undersøgte vi denne hypotese ved at teste, om en cykeljakke med høj synlighed (farve og reflekser) øger cyklisters sikkerhed. Projektet blev gennemført som et randomiseret forsøg, hvor vi gav en cykeljakke til 6.800 frivillige cyklister. Efter tilfældig udvælgelse fik halvdelen – testgruppen – cykeljakken med det samme, og lovede at køre med jakken, hver gang de cyklede i det år, projektet varede. Den anden halvdel udgjorde en såkaldt kontrolgruppe, som først fik cykeljakken, da projektperioden var omme. Hver måned indrapporterede deltagerne uheld, som de havde været involverede i som cyklist i den forgangne måned, ligesom testgruppen en tilfældig dag i måneden blev spurgt, om de havde benyttet cykeljakken på deres seneste cykeltur.I september 2013 – projektets 11. måned – fik Projekt Cykeljakkens deltagere tilsendt et ekstra spørgeskema kaldet ”Det store spørgeskema”. Spørgeskemaets formål var at supplere de demografiske spørgsmål, som var blevet stillet i forbindelse med tilmeldingen til projektet, samt at give oplysninger om deltagernes holdning til egen og andres adfærd i trafikken. Endelig var hensigten med spørgeskemaet at få en vurdering af cykeljakken, som den ene halvdel af deltagerne havde kørt med i omtrent ét år. 93 % af projektets deltagere besvarede det store spørgeskema.Bagerst i notatet findes på side 13 det webbaserede spørgeskema (Bilag A) som deltagerne udfyldte, og på side 35 fremgår besvarelserne af spørgeskemaet i tabelform (Bilag B).

KW - Trafiksikkerhed

KW - Cyklister

KW - Gul cykeljakke

M3 - Rapport

T3 - DCE Technical reports

BT - NOTAT - Projekt Cykeljakken

PB - Department of Civil Engineering, Aalborg University

CY - Aalborg

ER -

Thedchannamoorthy S, Madsen TKO, Araghi BN, Lahrmann H. NOTAT - Projekt Cykeljakken: En spørgeskemaundersøgelse. Aalborg: Department of Civil Engineering, Aalborg University, 2014. 50 s. (DCE Technical reports; Nr. 170).