• Fredrik Bajers vej 7 C

  9220 Aalborg Ø

  Danmark

Organisationsprofil

Organisationsprofil

Sektionsleder: Rafal Wisniewski

ARBEJDSOMRÅDER
Automation and Control forsker i behandling af de informationer, som indgår i alle områder for automatisering af industrielle processer, produktions- og transportanlæg. Processer opfattes bredt, som elektromekaniske, biologiske, fysiologiske, termiske eller kemiske. Produktionsanlæg omfatter alle former for anlæg, fra sammensatte komplekse anlæg som de indgår i fx kraftvarmeproduktion til mindre produktionsorienterede anlæg i fx robotceller. Transportanlæg omfatter ikke kun elementtransport i produktionssystemer, men også alle former for person- og godstransport samt mobilt dataopsamlingsudstyr i form af autonome enheder. 
I Automation and Control arbejdes med alle aspekter af automation og automatisk kontrollerede systemer fra regulering af enkeltsløjfer til overordnet kontrol af store industrielle processer, hvor mange datamater tilsammen styrer industrielle anlæg eller transportsystemer i distribuerede realtidssytemer med avancerede reguleringsmetoder og kontrolstrukturer. Der er især fokuseret på tre nøgleområder, nemlig avancerede reguleringssystemer, distribuerede realtidssystemer og datanetværk samt intelligente autonome systemer. En slagkraftig integration af de nævnte metoder har medført, at der kan skabes optimale driftsbetingelser til gavn for økonomi, miljø, slid og ressourcer.
Samtidig med den voksende anvendelse af automatisering, stilles der stadig større krav til overvågning af både processen og af det datanet, som processerne kontrolleres over. Der forskes derfor på afdelingen i opstilling af modeller til fejldetektion, fejldiagnostisering, fejlisolation og fejlafhjælpning. Metoder til integration af disse modeller i design- og konstruktionsfasen er ligeledes under udvikling. Kombinationen af de nævnte områder har betydet mulighed for udvikling af autonome systemer, et område som i perioden har haft stor fokus både forsknings og undervisningsmæssigt. Proceskontrol kan eksemplificeres ved en række anvendelser:
* modellering og systemidentifikation af såvel traditionelle tekniske som biologiske, økologiske, fysiologiske og medicinske reguleringsobjekter
* regulering og styring af elektromekaniske objekter eller industrielle processer
* processtyring af både kontinuerlige processer og batchprocesser, herunder automatisk planlægning og styring af et produktionsforløb ud fra givne specifikationer
* automatisk systemovervågning af bl.a. autonome systemer
* udvikling af komplicerede datanetværk
* sikkerhedsfunktioner, omfattende alarmsystemer, fejldetektion, fejlisolering, fejldiagnose og fejlkorrektion.

FORSKNING
Forskningen udføres både på teoretisk niveau inden for udvalgte discipliner (eksempelvis: informationsteknologi, autonome systemer, modellering, system-identifikation, robusthedsanalyse, sikkerhedssystemer, regulering af ulineære og multivariable systemer samt datanet og distribuerede realtidssystemer) og på et praktisk niveau med nye anvendelser (eksempler som: AC-motorstyringer, robotkontrol, satellitkontrol og autonome køretøjer). 

UNDERVISNING
Undervisningen omfatter alle aspekter af automatisering, nøgleområder er sædvanlig og avanceret reguleringsteknik, sekvensstyring og forudsætningerne herfor (modellering og systemidentifikation) samt en række tværfaglige informationsteknologiske discipliner, som tilsammen gør det muligt at løse de problemer, som optræder i moderne produktionsanlæg. Et udvidet kendskab til at opstille kravspecifikationer, beherskelse af programmering af distribuerede realtidssystemer og datanetværk samt anvendelse af robuste kontrolmetoder kan dels minimere driftsstop i form af havari, vedligeholdelse eller produktionsomstilling, og dels danne baggrund for udvikling af autonome systemer. Også undervisningens form undergår en kraftig modernisering med anvendelse at informations- og kommunikationsteknologi. Dette sker specielt i forbindelse med internetbaseret fjernundervisning og efteruddannelse.


Fingerprint Fingerprint er automatisk genererede koncepter, som relaterer til enhedens profil, samt indholdet i de tilknyttede personprofiler. Det opdateres løbende med tilføjelsen af nye registreringer.

 • Netværk Klik på punkterne for at se detaljerne.

  Projekter

 • Modelling and Control of Type 2 Diabetes

  Leth, J. & Knudsen, T.

  01/12/201901/01/2024

  Projekter: ProjektForskning

  Publikationer

  Almost Global Stability of Nonlinear Switched Systems with Time-Dependent Switching

  Karabacak, Ö., Kivilcim, A. & Wisniewski, R., 2020, I : I E E E Transactions on Automatic Control.

  Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

 • Analysis of Synchronization of Supermarket Refrigeration System: Benchmark for Hybrid System Control

  Zheng, L., Larsen, L. F. S., Izadi-Zamanabadi, R. & Wisniewski, R., 2020, I : Kybernetes. 9 s.

  Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelForskningpeer review

 • Åben adgang
 • Forskningsdatasæt

  A dataset to support dynamical modelling of the thermal dynamics of a super-insulated building

  Vogler-Finck, P. (Ophavsmand), Clauß, J. (Ophavsmand) & Georges, L. (Ophavsmand), Zenodo, 2017

  Datasæt

  Priser

  IJCAS Academic Activity Award 2019

  Gui, Yonghao (Modtager), 31 dec. 2019

  Pris: Øvrige priser

  Fil

  Best Conference Paper at PES General Meeting 2019

  Shuning Gao (Modtager), Haoran Zhao (Modtager), Gui, Yonghao (Modtager), Wu Qiuwei (Modtager) & Zhenbing Zhang (Modtager), aug. 2019

  Pris: Konferencepriser

  EliteForsk-rejsestipendier 2019

  Majumder, Shibarchi (Modtager), 28 feb. 2019

  Pris: Stipendier

  Aktiviteter

  Learning by Listening: Machine Learning for Auditory Perception

  Letizia Marchegiani (Foredragsholder)

  11 maj 2020

  Aktivitet: Foredrag og mundtlige bidragGæsteforelæsning

  Spin-off company Vixos

  Simon Jensen (Stifter), & Anders la Cour-Harbo (Stifter)

  1 apr. 2020

  Aktivitet: Myndighedsbetjening, konsulentarbejde og øvrig ansættelseOpstart af egen virksomhed

  PhD Assessment Committee (Begivenhed)

  Anders la Cour-Harbo (Medlem), & Rune Storvold (Medlem)

  20 mar. 2020

  Aktivitet: MedlemskabMedlemskab af bedømmelsesudvalg

  Impacts

  Advisor to JARUS

  Anders la Cour-Harbo (Deltager), Terrence Martin (Deltager), Tom Putland (Deltager), Tony Nannini (Deltager), Henri Hohtari (Deltager) & Joerg Dittrich (Deltager)

  Impact: Politisk impact

  Faciliteter

  Drone Research Lab

  Anders la Cour-Harbo (Leder), Simon Jensen (Operatør), Frank Høgh Rasmussen (Andre), Jesper Dejgaard Meyer (Andre), Aitor Ramirez Gomez (Andre), O. M. Bektash (Andre), Tobias Leth (Andre), Luminita Cristiana Totu (Andre), Jacob Naundrup Pedersen (Andre), Stefano Primatesta (Andre), Petr Gabrlik (Andre) & Morten Bisgaard (Operatør)

  Institut for Elektroniske Systemer

  Facilitet: Testfacilitet